diumenge, 19 de febrer del 2017

L'ORIGEN DEL PARKINSON PODRIA ESTAR A L'INTESTÍ



El parkinson, una enfermetat degenerativa que consisteix en la mort de neurones productores de dopamina i que provoca en les persones tremolors, rigidesa muscular i lentitud de moviments entre altres, és una malaltia molt comuna en el món i que no té cura.

Actualment es sap que el parkinson es causat per una acumulació desordenada d’unes proteïnes anomenades alfa-sinucleína. Aquestes causen efectes tòxics i perjudicials per a les cél·lules que fabriquen la dopamina en les zones cerebrals que controlen el moviment. El que no es sap és on es troba l’origen de la malaltia.




En les contínues investigacions per trobar el seu punt de partida, es va veure que moltes persones sofridores del mal de parkinson havien patit dolors intestinals al tindre una flora alterada que els provocava problemes gastrointestinals i alteracions de restrenyiment un temps abans de que se'ls diagnosticaren els primers símptomes de la malaltia . Es pensava que podien tindre una relació ambdós fets, però no es trobava cap.
Així que, científics de l’institut de tecnologia de California van portar a terme un experiment per analitzar la certesa de les sospites.
Es van realitzar assajos amb rosegadors modificats genèticament amb la malaltia i els van dividir en dos grups. Al primer grup de ratolins els van donar antibiòtics i van respondre favorablement amb la reducció del dèficit dels moviments motors.
A l’altre grup se’ls van trasplantar microbis intestinals i es va poder observar que els símptomes van agreujar.


Bacteries intestinals


Per tant, amb aquestos resultats, s’ha pogut establir un vincle entre el parkinson i la flora intestinal ja que es pot confirmar que hi ha cert tipus de bacteris que són perjudicials al tindre un paper molt important en els transtorns de moviment en les persones.
A més, fins ara es pensava que l’origen de la malaltia es trobava només en el cervell. Gràcies als estudis recents s’ha demostrat que l’intestí també pot ser el punt de partida.

Actualment els símptomes del parkinson es poden neutralitzar amb medicaments que augmenten la quantitat de dopamina. Desgraciadament la medicació perd efectivitat amb el temps.
Paral·lelament els antibiòtics utilitzats en els experiments encara no són viables per a ser utilitzats amb éssers humans ja que presenten els seus riscos però, el fet de conèixer aquesta nova informació, pot afavorir enormement a trobar nous tractament per als pacients.


Aquesta noticia va ser publicada a finals del 2016 per l'Agencia Sinc. Ací teniu l'enllaç.