dilluns, 22 de febrer del 2016

Experts d'atenció primària ignoren com actua la vacuna del papil·loma

La vacuna contra el virus del papil·loma humà no ha aconseguit els nivells d'adhesió d'altres incloses en el calendari de vacunació. Un estudi de la Universitat Complutense de Madrid i el Hospital 12 de Octubre revela que el 57,3% de professionals d'atenció primària enquestats no sabia contra què agents infecciosos actuava.

La vacuna contra el virus del papil·loma humà (VPH) està recollint taxes de vacunació més baixes del que s'estimava a Espanya. El 2008, un any després que les tres dosis s'incloguessin en el calendari de vacunació per a xiquetes d'entre 11 i 14 anys, el 77,3% de les menors es van injectar la tercera dosi, davant cobertures properes al 90% d'altres vacunes.

Les dosis protegeixen contra el VPH, que és el major factor de risc per desenvolupar càncer de coll d'úter. La vacuna també es recomana a dones menys de 26 anys i als homes entre els 9 i els 26, ja que esta relacionat amb altres tumors. En tots aquests casos, la cobertura no la cobreix la seguretat social.
Per esbrinar les causes del baix percentatge d'adhesió, científics de la Universitat Complutense de Madrid (UCM) i de l'Hospital Universitari 12 d'Octubre (Madrid) s'han enquestat 164 professionals d'atenció primària de 20 centres de salut adscrits a l'hospital.

Actualment hi ha dues vacunes contra el virus de papil·loma humà: Gardasil i Cervarix, que, en tres dosis, actuen immunitzant al pacient enfront del virus. Dels metges de família, pediatres i personal d'infermeria enquestats amb qüestionaris anònims, el 57,3% no coneixia els agents infecciosos contra els que lluiten les vacunes.
"Falten seminaris dirigits als professionals d'atenció primària i falta interès per part d'aquests professionals sobre el tema, en considerar secundari", apunta Jesús S. Jiménez, cap de la Secció d'Oncologia Ginecològica de l'Hospital 12 d'Octubre, professor de la facultat de Medicina de la UCM i autor principal de l'estudi.

Més informació premeu ací.