diumenge, 5 de maig del 2013

Efectes adversos del tetrazepam

    El tetrazepam, més conegut com Myolastan, és un relaxant muscular que s'usa per a aguts dolor de contractures localitzades, sobretot, a l'esquena i al coll. A causa del descobriment de possibles efectes perjudicials en la pell, la Agencia Europea del Medicament (EMA, en anglès) ha recomanat retirar tots los medicaments que continguin aquest fàrmac de los països de la Unió Europea.

    El Comitè per a l'Avaluació de Riscos en Farmacologia ha enviat un informe desfavorable, que ha fet que el Grup de Coordinació de l'EMA -del que formen part totes les agències de medicaments europees-, avalui el cas. Mes tard, l'EMA comunica a la Comissió Europea la seva decisió per a que prengui la decisió a nivell de tot el continent europeu. L'EMA assegura que els beneficis no superen als riscos provocats per el consum d'aquest fàrmac.

    França sol·licità una investigació al Grup de Coordinació de l'EMA després de d'haver detectat uns 1.600 efectes adversos i onze morts en els últims 40 anys. En aquesta investigació han trobat reaccions com el denominat síndrome de Stevens-Johnson, la necròlisi epidèrmica tòxica, l'eritema multiforme i una erupció cutània amb eosinofília(leucòcits).


    L'EMA senyala que el Comitè per a l'Avaluació de Riscos en Farmacologia ha conclòs que el tetrazepam està associat a un risc de reaccions cutànies, encara que sigui baix. Ha recomanat als pacients que el prenen, però, que no deixin de consumir-lo de sobte sense consultar-ho amb el seu metge i demana que es busqui un tractament alternatiu a aquest fàrmac.

    No obstant això, l'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris diu que no retirarà el Myolastan en les farmàcies espanyoles, ja que hi ha "milions de persones" que el consumeixen i els efectes adversos no superen els beneficis que aporta, a més que estan indicats en el prospecte. El que sí recomana com a mesura de precaució es que no es sobrepassin els set dies de tractament amb tetrazepam, ja que les reaccions graves solen aparèixer durant el primer mes.


Font de la notícia: http://www.rtve.es/noticias/20130429/agencia-europea-recomienda-suspender-myolastan-posibles-efectos-piel/652902.shtml