dijous, 4 d’abril del 2013

Aconsegueixen controlar un interruptor genètic per a “Rejovenir” un cervell madur

Notícia extreta de NCYT amazings
S’ha descobert que l’activació d’un cert gen ajuda a crear connexions neuronals madures que permeten al cervell passar de l’etapa adolescent a l’adulta.
 Els científics han sabut durant molt de temps que el cervell d’un adolescent es molt distint al d’un adult, cadascun té les seus avantatges i desavantatges. Les avantatges del cervell  adolescent és que és més mal·leable i adaptable, la qual facilita l’aprenentatge d’idiomes més ràpidament als xiquets i adolescents que a una persona adulta. També té un període de recuperació més ràpid després de patir lesions cerebrals.
Per contra, el cervell adult es relativament rígid que es deu a causa d’un gen que relanteix les connexions sinàptiques entre neurones. L'enduriment dels nivells plàstics del cervell adult, es portat a terme pel gen NgR1.
Cervell jove (esquerra)  i adult  (dreta)

Les investigacions que s’han fet en ratolins, als quals se’ls ha inactivat aquest gen, els nivells juvenils de plasticitat cerebral persisteixen al llarg de la vida adulta.
La rehabilitació que toca fer després de sofrir lesions cerebrals, per exemple provocada per un derrame cerebral, requereix als pacients l’aprenentatge de tasques tan simples com moure una mà.
Els resultats de certs investigadors, van portar a terme que els ratolins adults que mancaven del gen NgR1 se recuperaven d’una lesió cerebral en un temps similars als dels ratolins adolescents en la mateixa situació.
Com a conclusió, es pot extraure que mitjançant la manipulació temporal del gen en els humans se pot accelerar i ampliar la rehabilitació després d’una lesió cerebral.