dissabte, 23 de febrer del 2013

Analitzen l'eficàcia de nous tractaments en pacients d'ictus isquèmic


Notícia extreta de la revista digital SINC, del 21 de Febrer de 2013


 


El ictus isquèmic també conegut amb el nom d'accident cerebrovascular o embòlia, és una malaltia cerebrovascular que afecta als vasos sanguínis que subministren la sang al cervell. Apareix quan un vas sanguini que porta sang al cervell es trenca o es tapona per un coàgul o altra partícula. Açò deriva en que les cèl.lules nervioses de la zona del cervell afectada no reben oxígen, per la qual cosa no poden funcionar i moren passats uns minuts.


Aquesta malaltia actualment es una de les principals causes de mort en España i la primera de discapacitat permanent. Avui en dia, es tractada mitjançant el subministrament de t-PA, un fàrmac que en molts casos pot arribar a eliminar el coàgul causat pel taponament, la reperfusió cerebral i la acció de revertir els símptomes sols si s'administra  en les primeres hores després del començament dels símptomes.
Però en molts casos el t-PA no aconsegueix el efecte esperat, cosa que obliga a que s'investiguen altres cures terapèutiques alternatives, com els tractaments endovasculars.

Segons un estudi internacional anomenat IMS3 (Interventional Management of Stroke) i publicat recentment en el New EnglandJournal of Medicine (NEJM) s'ha descovert una important informació sobre quins subgrups de malalts d'ictus podrien beneficiar-se amb els tractaments endovasculars i quines són les exploracions complementàries que ajudarien a detectar-los.

En aquesta investigació,  que van participar 656 pacients procedents de 58 centres dels EEUU, Canadà, Australia i Europa, es va separar als pacients que van rebre t-PA en les hores de después de l'inici dels símptomes de l'ictus en dos grups: un que va prendre només t-PA i l'altre al qual es va aplicar una teràpia endovascular adicional.

Els resultats no van demostrar que aquesta nova alternativa siga més eficaç que els mètodes tradicionals en malalts d'ictus, però amb  la important  informació aportada per IMS3  i l'aparició de nous catèters, més eficaços i segurs comparats amb els que s'utilitzaven fins ara, s'ha pogut desenvolupar el disseny de noves proves clíniques. 
Gràcies a aquest estudi, els metges també van arribar a la conclusió de que per cada mitja hora de retrás en l'accés al tractament, es redueixen en un 10 % les possibilitats de cura i recuperació del pacient.

 
 Pacient amb ictus isquèmic agut de la circulació posterior. A) Arteriografia cerebral que mostra obstrucció de l'artèria basilar. B) Recanalització després de la trombólisis amb uroquinasa intraarterial i estenosi greu per una placa d'ateroma. C) Control final de l'artèria basilar, ja totalment permeable després de la col·locació del stent.

En la meua opinió,  aquesta notícia es molt interessant ja que com diu l'article l'ictus produeix moltes morts en Espanya  i és indispensable estudiar alternatives al t-PA, per a aconseguir una millor qualitat de vida per als pacients d'ictus i salvar moltes vides.


Aquesta notícia estaria relacionada en el temari de Biologia Humana, i concretament dintre dels apartats de l'aparelll circulatori i les seues malalties, encara que també la podem posar dintre del Sistema Nerviós