dissabte, 17 de novembre del 2012

Els melanomes malignes augmenten un 50% en Catalunya en només una dècada


Notícia extreta del diari virtual El País, 17 de Novembre del 2012.



Un estudi realitzat per 23 hospitals catalans i presentat en el VI Congrés Mundial de Centres Interdisciplinars de Melanoma i càncer de pell celebrat en Barcelona, revela que els casos de melanoma maligne en Catalunya s'han incrementat un 50% durant els deu últims anys. Aquests resultats es deuen al gran canvi d'hàbits que ha patit la societat, com l'augment de la realització d'activitats físiques al aire lliure i la excessiva exposició al sol per motius estètics.

El càncer de pell més perillós és el melanoma, perque té una capacitat prou elevada de generar altres tumors en diferens parts del cos com l'intestí i l'ull, per metàstasi. Generalment, hi ha dos tipus de factors que augmenten les possiblititats de patir un melanoma: els modificables i el genètic. 
Els primers ,en aquest cas els principals factors de risc, són els que depenen de nosaltres i podem canviar per reduir la probabilitat de patir aquesta malaltia. Per exemple haver estat exposat moltes hores a rajos ultraviolats (sol, UVB, UVA) encara que es tingue la pell totalment bronzejada o haver sofert una o més cremades severes pel sol, especialment si s'han produït en la infància, doncs l'efecte de la irradiació solar és acumulatiu. 
Els factors hereditaris (que no depenen de nosaltres) desenvolupen una predisposició genètica al risc de patir aquest tipus de càncer, però no són la causa més important del melanoma, ja que només entre el 5% i el 10% dels afectats tenien antecedents familiars. També, són més propensos a patir aquesta malaltia les persones amb pell clara, pèl-rojos i gent amb molta pigues, degut al tipus de melanina que tenen en la pell.


Diferències entre pigues normals i melanoma

Per detectar els casos de càncer de melanoma, es imprescindible l'estudi del comportament de les pigues de la pell i comprovar si han patit canvis de grandària i color. Si es troba una anomalia cal anar al metge i consultar-li. 

Els científics alerten de que no s'están complint les recomanacions com posar-se crema 30 minuts abans de l'exposició al sol, evitar les hores en d'intensa exposició solar, aplicar-se la crema cada x minuts, cosa que coincideix amb el factor de protecció de els protectors solars, no abusar del sol... 

Per altre costat, metges especialitzats están investigant en la medicació per vía oral que ens protegirien la pell dels danys que poguera ocasionarnos el sol, però és una cosa que encara està prou lluny.

Us deixo amb algunes dades sobre el càncer molt interessants:
  • Una de cada tres persones sofrirà un càncer al llarg de la seva vida.
  • Al voltant de 700 persones moren a l'any a Espanya per càncer de pell.
  • El 25% dels majors de 65 anys que sofreixen un càncer de pell li serà diagnosticat un segon tumor cutàni.
  • El 20% dels melanomes es contagien a altres òrgans.

Aquesta notícia estaria relacionada amb el temari de Biologia Humana i més concretament amb el tema dels òrgans dels sentits, en aquest cas la pell, que estudiarem més endavant.