diumenge, 11 de novembre del 2012

Contra el colesterol, una vida saludable, una alimentació equilibrada i activitat física


Notícia extreta del diari digital 20 minutos, el 7 de Novembre del 2012

Segons un estudi realitzat per la Societat Espanyola de Metges d'Atenció Primaria (SEMERGEN), un 68% dels espanyols no canvien els seus hàbits per evitar un excés del seu colesterol.



Per a començar el colesterol és un esterol (lípid) que es troba en el plasma de la sang i en els teixits de l'organisme. És un dels factors que augmenten les possibilitats de patir una malaltia cardiovascular i que nosaltres podem modificar millorant els nostres hàbits.
Podem distingir dos tipus de colesterol: el colesterol bo o HDL i el colesterol dolent o LDL.
Una part del colesterol total prové del primer, que és el que produïm en el fetge nosaltres. La seua funció és eliminar l'excés de colesterol en sang i evitar el taponament de les artèries.
D'altra banda, l'alimentació subministra al nostre cos el colesterol LDL.  Aquest contribueix a l'acumulació de colesterol en les artèries i a l'aparició d'arterosclerosi.
Per tant, un excés del colesterol total en la sang és perjudicial per a l'organisme. No obstant això, és necessari l'existència d'aquest per regular les hormones masculines, femenines i de l'escorça suprarenal, fabricar àcids biliars de la bilis i ajudar en la formació de la vitamina D, que regula el metabolisme del calci i el fòsfor.






El risc de colesterol elevat, o hipercolesterolèmia, sol augmentar amb l'edat, i el trastorn és més comú en les dones que en els homes. Però, en l'actualitat, aquest excés de colesterol cada vegada és més comú entre els xiquets i adolescents, degut al sedentarisme i una dieta rica en greixos i calories.

Per evitar tindre uns valors elevats de colesterol en l'organisme, és necessari portar una dieta saludable, equilibrada i variada, que no aporte al cos un excés de calories; evitant els greixos saturats i els greixos "trans" de procedència artificial. També l'activitat física i no fumar, ajuden a mantenir el colesterol en uns valors moderats.

Us deixo amb un vídeo, que ens explique amb més profunditat que fer per reduir el colesterol.




Aquesta notícia estaria relacionada amb la matèria de Biologia  (o també en Biologia Humana, però he considerat la primera), en l'apartat de els lípids , més concretament en l'estudi dels lípids sense àcids grassos, que vam estudiar fa poc en classe.