dijous, 18 d’octubre del 2012

Proteïnes per al estrés


El nostre cos és una fàbrica continua de proteïnes, ja que aquestes ens defenen, mantenen i regulen. Amb l'absència de gens no hauria proteïna, però sense proteïnes no hauria la vida, tal com la coneixem. Cada dia utilitzem una gran quantitat de proteïnes com: la actina per a mouren’s, hemoglobina per respirar, rodospina per a mirar i moltes més.
Totes les proteïnes porten a terme un paper fisiològic important, ja que davant de situacions de fred o calor, les cèl·lules disposen de mecanismes per contenir la seua desnaturalització.

La Síntesis de proteïnes HSP (Heat-Shock Proteïn), du a terme un paper molt important per això es conserva en totes les formes de vida: des de bacteris, protozous, animals i plantes.
L’aplicació de les proteïnes HSP, ens serveix per explicar una situació familiar com són les picadures dels mosquits. Aquests al perforar la pell amb l’estilet bucal, comencen a absorbir grans quantitats de sang per al mosquit. Aquesta ingestió de sang, li ha fet augmentar en 10% la temperatura. Esta proteïna es duplica brutalment després de la picada a l’estomac del mosquit. La funció que tenen, és que les proteïnes HSP, són sintetitzades per a protegir els enzims digestius que entren en contacte amb la sang calenta absorbida.

A l’inhibir la síntesi d’HSP, les femelles digerien pobrament la sang debilitant-se  el seu cos fins al punt de mermar la seua fertilitat.

Picadura de Mosquit

Però les HSP, també actuen en els diferents processo d’emigració per fugir del fred o de la calor, per a les adaptacions fisiològiques.
La pujada del termòmetre planetari en les últimes dècades podria afectar més a les espècies que han desenvolupat evolutivament una tolerància a molt baixa o molt alta variabilitat tèrmica, durant milions d’anys. 

Noticia extreta de la Revista Quercus 313 març 2012

1 comentari:

Rafa Dep.BioGeo ha dit...

Post molt bo sobre unes proteïnes prou desconegudes però que tenen una importància molt gran en organismes que habiten en llocs extrems, però que a més en aquest post, també podem veure que tenen importància en un organisme normal que per un motiu determinat augmenta la seua temperatura. Un llàstima que no tinga l'enllaç a la notícia.
Cuidado amb les etiquets, continuem no fent-ho bé, i deixant de posar-ne: proteina,proteina_HSP, desnaturalizacion,...