dimecres, 11 d’abril del 2012

Com són capaços els espermatozoides de trobar l'òvul?

Una recent noticia revela que un grup científic d'investigadors liderats per l'espanyol Luis Álvarez i amb ajuda de l'Institut Max Planck alemà, aseguren que els espermatozoides són capaços de realitzar càlculs molt complexos.

Quant l'òvul allibera els atraents que modifiquen la concentració de calci en l'interior dels espermatozoides, aquests no reaccionen a la concentració en sí, sinò als canvis que es produeixen en aquesta. Del que s'encarreguen és de mesurar els canvis al llarg del temps, és a dir, si la concentració de calci que entra de l'exterior varía ràpida o lentament. Matemàticament, el que fan es mesurar la derivada temporal. Així, en funció dels valors dels canvis, alteren la manera en la que menejen la cua i canvíen de direcció, és a dir, que menejen la cua al són de la velocitat de canvi del calci.
Aquest fenòmen ha sigut únicament provat en esperma de espècies marítimes, però aquest grup d'investigadors segueix esforçant-se per conèixer si aquest descobriment s'extendeix també al esperma humà.

L'estudi planteja que al existir altres sustàncies missatgeres que controlen les funcions cel·lulars, seria possible afirmar que les cèl·lules en general són capaços de realitzar càlculs químics complexos i que elles mateixes posseirien les ferramentes necesàries per a fer-ho.