dissabte, 3 de març del 2012

Tractement genètic contra la ceguera

Són moltes les malalties que poden afectar la visió dels ulls. Entre aquestes trobem una en concret anomenada Amaurosi congènita de Leber. Es tracta d'una infermetat genètica que deteriora les cèl·lules retinianes durant la infància i l'adolescència impedint la visió del malalts. Pot estar causa per la mutació de diversos gens, enecara que el més freqüents és l'RPE65.
L'Hospital Pediàtric de Filadèlfia y de la Universitat de Pensilvània (EEUU), fa quatre anys va realitzar un estudi per tornar la visió a 12 pacients que patien aquesta malaltia causada concretament per la mutació del gen RPE65. En aquest estudi se'ls va injectar en un ull un virus amb el gen que havia mutat, però sense mutar perquè el virus li'l transmetera a les cèl·lules retinianes.
Els resultats van ser un éxcit i els pacients van recuperar una part de la visió de l'ull que havia sigut tractat.
Ara, quatre anys després, s'ha publicat un estudi en ElMundo on els mateixos científics han provat l'eficàcia d'aquest virus en l'ull restant de tres dels pacients que havien sigut tractats. El risc era mot major, ja que el sistema immunològic del nostre cos podria haver produït anticossos que atacaren el virus injectat, deteriorant encara més la visió d'aquest i inclús la de l'altre ull.
No obstant això, els resultats obtinguts van ser tot un èxit, ja que no tan sols va millorar la visió d'aquest ull, sinó també la de l'altre.
Aquest tractament genètic per a la ceguera podria ser utilitzat en altres tipus de malalties genètiques de la visió. No obstant això, no resulta viable per a altres parts del cos que no siguen l'ull, ja que aquesta és l'única regió del cos que presenta una activitat menor del sistema immunològic.


Aquest tema està relacionat amb els temes de genètica que estem donant en l'assignatura de Biologia.

3 comentaris:

LAURA MUSEROS ha dit...

Me parece una noticia muy interesante,ya que hay muchas personas que sufren estos casos y poder cumplir el sueño de estas personas para que puedan ver sería algo maravilloso.
Así que opino que se debería seguir trabajando en este caso y cada día obtener resultados mejores.

Lidia Ahicart ha dit...

veure com poc a poc vas perdent la vista fins al punt de no veure res pot ser una cosa traumàtica, pero aquest descobriment pot donar esperança a aquelles persones que pateixen aquestes mutacions en els gens corresponents per a tornar a veure el color, el que els envolta, la vida en general. A més, em pareix interesant i amb certa relació amb un post que he realitzat sobre el virus de l'herpes simple, ja que el virus ques'injecta sobre l'ull amb el gen no mutat no es atacat pel sistema inmunològic, i per aquesta raó, pot ser que utilitze el mateix sistema que el vrus de l'herpes per a expandir-se i donar els bons resultats que ha donat en els pacients qu s'han sotmés a aquest experiment.

Paula ha dit...

Esta cura podría ser una salida a problemas graves de vista que tienen las personas, las cuales en muchos casos no ven. Me parece muy interesante, bondadoso y esperanzador, que haya una cura para la ceguera, puesto que ninguna persona se merece perder la vista, ya que no hay nada mas bonito que ver la realidad con tus propios ojos. Me parece maravilloso e interesante.