dissabte, 3 de març del 2012

Forta relació entre la materia grisa de l'escorça orbitofrontal i la conformitat social

Moltes persones es deixen influenciar amb facilitat per l'opinió dels demés, inclús permeten que aquestes fagen canviar les seues propies decisions. S'ha dut a terme un estudi realitzat per una Universitat de Nova York el qual ha revelat la clau per a precedir la probabilitat que un individu cedeixi a la pressió social.

Amb el propòsit d'identificar les estructures cerebrals que podíen trobar-se relacionades amb la conformitat social, l'equip va prendre mesures dels volums de les regions encefàliques de 28 membres voluntaris. Per a realitzar aquesta mesura, van utilitzar la morfometría basada en voxel, que els permet evaluar el volum de la materia gris a partir d'images tridimensionals del cervell proporcionades per resonància magnètica.

Per altra banda, els voluntaris també van ser sotmesos a unes proves amb l'objectiu de comprovar com canviàven les seues preferències per certes peçes musicals després d'haver escoltat l'opinió dels crítics de la música. Van observar com tras escoltar les valoracions dels crítics, les seues opinions ja no eren les mateixes, és a dir,  s'havien conformat per a no "anar en contra" de l'influència social. La neuroimage que va obtindre el grup d'investigadors, va revelar que el volum de la matèria gris en la escorça orbitofrontal mostrava una forta relació amb l'influència social.

Anteriorment a realitzar aquestes proves, els investigadors havíen mesurat l'activitat cerebral dels membres voluntaris quan expressàven la seua pròpia opinió, que no era la mateix a la dels crítics. Així, al comprovar aquesta mesura amb la de després d'haver escoltat els crítics, els científics van demostrar que el volum de la matèria gris en la escorça orbitofrontal del cervell va predir com respondríen els participants als crítics si no estàven d'acord amb les seues opinions. I és la clara prova de que aquesta regió del cervell es troba atenta a reconeixer les senyals del conflicte social.

Aquest estudi es troba relacionat amb un dels treballs que es van a expossar en l'assignatura de Biologia Humana, el Sistema nerviós.