dimarts, 1 de desembre del 2009

La fi del morrut roig

La costum dels particulars i de les administracions de plantar espècies exòtiques de palmeres als jardins i la importació d’exemplars criats a països del Nord d’Àfrica ha permés que un perillòs colonitzador, un escarabat nomenat morrut roig ("picudo rojo"), s’haja introduit a la Península Ibèrica.

Quan és adult, el morrut roig deposita els ous en la copa de les palmeres o en talls del tronc. Quan les larves eclosionen, aquestes es desenvolupen roint la palmera des de dins, com fan la corca o les termites en altres tipus de fusta. Al cap d’entre 2 i 4 mesos, les larves es transformen en pupes per a convertir-se en escarabts adults, completant la metamorfosis. Finalment, els adults es reprodueixen i el cicle torna a escomençar.

Ara, segons ha dit la regidoria de sostenibilitat de la ciutat de Castelló, ha anunciat la possible solució contra la plaga del Morrut Roig, que esta acabant amb les Palmeres datileres (Phoenix dactylifera) de la ciutat, amb un cens de 845 individus d'aquesta espècie.

Sembla que la solució està en uns microscopis nematodes entomopatògens que parasita el coleòpter i el mata.

Cal dir que, malgrat anunciar, aquest ajuntament, que es tracta d'un mètode pioner, el Departament d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural de la Generalitat de Catalunya, el gener de 2009, un "PROTOCOL PER A LA PREVENCIÓ I LLUITA CONTRA LA PLAGA DEL MORRUT DE LES PALMERES" anuncià, com a tractament fitosanitari preventiu, l'ús de:
- Abamectina 1’8% EC
- Fosmet 45% CS
- Imidacloprid 20% SL
- Imidacloprid 20% OD
- Imidacloprid 24% OD
- Nematodes entomopatògens



Llàstima que la resposta haja tardat tant i s'hagen perdut un bon grapat de palmeres.

4 comentaris:

Paco Rambla ha dit...

Noticia vàlida per al teu dossier

Anònim ha dit...

haurieu d'afegir els cosums de l'escarabat morrut de la palmera, passaría el link a tothom, es que estem fent un treball... MERCI!!!!

1r de batxillerat

marina ha dit...

Estaria be que posesiu algun costum de l'escarabat morrut per el treball

Anònim ha dit...

paso link