dimecres, 7 d’octubre del 2009

La destrucció del manglar


Fa més de 30 anys, després de la guerra i els conflictes que es van ocacionar en Vietnam, l'aviació dels EE UU van arruixar sobre el Delta de Mekong, un dels majors boscos de manglar, agent taronja(una mescla de dos hervicides hormonals) i bombes de Napalm. L'objectiu dels E.E.U.U. era destroçar el manglar de la zona per a que l'exèrcit popular de Vietnam no s'amagara entre els arbres i per això van destruir per complet el bosc i la seua diversitat genètica. A causa d'açò es van produïr importants seqüeles com malformacions i càncers però, açò no és tot. En finalitzar el conflicte, els vietnamites es donaren pressa en reforestar el bosc fins cobrir la major part del que estava destroçat. Per contra, la reforestació només es va fer amb una sola espècie Rizophora i açò no va permetre que tornare la diversitat genètica.
Avuí en dia, segons el institut del consell superior d'investigació científica (CSIC), després de 30 anys d'aquests successos, el Delta del Mekong, un dels majors boscos de manglar del món, segueix sense recuperar la seua diversitat genètica. Aquests problemes son molt importants per a la població d'aquesta zona degut a la importància del
manglar per a la subsistencia. Encara que s'han iniciat programes per a replantar aquests ecosistemes a gran escala, el resultat per a la recuperació de la riquesa genètica d'aquest ecosistema requereix, moltes dècades més.
Açò s'iguala als problemes de deforestació i és una mostra més de l'impacte que produïm els humans als paratges naturals. Que per intentar guanyar una guerra i aconseguir un objectiu, som capaços de destruir un dels boscos de manglar més valuosos del planeta.
Tenim que ser conscients de l'importància que tenen aquests llocs, ja que, a més de ser preciosos, son limitats i tenim que tindre en compte que si els destruïm no els tornarem a vore mai més com eren avans.


1 comentari:

Paco Rambla ha dit...

La noticia es molt interessant. Ja que es la perdua del manglar una de les pèrdues d'ecosistemes mes greu del nostre planeta.

Noticia vàlida per al teu dossier