dimecres, 5 de març del 2008

ELS ECOLOGISTES DENUNCIEN LA PRESÈNCIA DE PLANTES INVASORES AL PEIN

Una quinzena de persones van participar dissabte a la Bicicletada i Primera Arrencada d´ungla de gat (Carpobrotus edulis), una planta exòtica invasora molt extesa pel PEIN de Castell-Cap Roig. L´activitat va ser organitzada per les entitats ecologistes Arítjol i Salvem el Crit, que critiquen «la manca de regulació» i la «poca preocupació de l´administració» en aquest àmbit. Tot això, alerten que fa que les espècies exòtiques siguin una qüestió cada cop més preocupant al litoral gironí, tal com passa des de fa temps a les illes Balears. Els treballs d´arrencada es van dur a terme sota la supervisió del botànic expert en espècies invasores Pep Mainés, però, donada la magnitud del problema, només es van poder retirar les plantes d´una àrea molt petita. Així doncs, els participants en l´acte van seleccionar els punts on més afecta les espècies autòctones, com el cap de Planes o la cala del Crit. Allà van poder comprovar que espècies catalanes com el fonoll marí o l´ensopeguera (Limonium), que es troba en greu regressió, es troben pràcticament amagades sota l´ungla de gat. Les plantes arrencades es van triturar i aviat se les emportaran amb barca per fer-les desaparèixer definitivament. L´ungla de gat, procedent de l´Àfrica, és una planta invasora que danya seriosament l´ecosistema gironí. Segons han indicat els membres de les entitats ecologistes, passejant pel camí de ronda es poden veure grans extensions d´espècies vegetals exòtiques procedents dels jardins de les cases del voltant.


Enlace



Sandra

2 comentaris:

Lledó Alegre Zurano ha dit...

me pareix molt bé que les persones tinguen plantes exòtiques en les seues cases, pero han de tindre cura de que aquestes no invaisquen els ecosistemes veins, ja que aquestos són els nostres realment.

Anònim ha dit...

Hola. Perdona pero estic en contra totalment de que es criminalitzi a la ungla de gat com a responsable de la perdua de biodiversitat vegetal al litoral de la costa brava. El balsam és una planta que col.lonitza espais naturals pero que no "envaeix" o q entra en competencia ferotge més que les propies plantes del pais fan entre elles mateixes. A l'inrrevés; s'ha demostrat que la presencia de Carpobrotus sp. juga un paper com de 'catalitzador' positiu de la polinització de les especies autóctones que l'envolten, afavorint-ne així les seves posteriors reproduccions i supervivencies com especies. Sembla que arreu està de moda, cada cop més extirpar els carpobrotus. A partir d'experiecies en altres païssos o regions (on si que podia tenir un cert sentit limitarne una mica l'expansió..) nombroses associacions i agrupaments creuen que fan un bé als ecosistemes fent tasques físiques d'arrencament dels carpobrotus i molts ajuntaments s'erigeixen fins i tot en garants d'aquestes pràctiques i fins i tot les anuncien en grans cartells com el que hi ha damunt de Cala Pedrosa per exemple (a Tamariu-Palafurgell) perque la gent es pensi que l'ajuntament enten d'ecologia i que està x protegir la flora autòctona. Això, a part de començar a esdevenirse una 'falsa moda ecològica', a la costa brava es generalment un gran despropòsit devingut d'una ignorancia i d'un anàlisi erroni del problema de la perdua de biodiversitat, i un mal enfoc de les seves causes i consequencies. També resulta per part dels ajuntaments una gran HIPOCRESIA donat que mentres presumeixen de preocuparse per la flora eliminant aquests pobres vegetals ..No extreuen les edificacions, els camins i totes les obres humanes, que si que son la causes autèntiques d'empobriment dels hàbitats naturals (serà perque no s'atreveixen) o bé destrueixen els sotaboscos de les pinedes de pi pinyer (per cert, arbres al.lòctons) per 'netejar' el bosc.

Apart d'aquestes raons també estic en contra de eliminar els carpobrotus per una rao diguem-ne potser menys racional pero si 'metafòrica': no hem de tenir dret a eliminar plantes que hagin arribat d'un altre zona del mon, com tampoc hem de volguer impedir l'entrada a Catalunya d'inmigrants provinents d'altres païssos. xfavor, no esdevinguem tant conservadors, no criminalitzem!.. Deixem els carpobrotus que visquin i colonitzin bells paratges, si en saben o si poden. No interferim.

Més comentaris meus a:

http://selvadetossa.blogspot.com/2008/07/carpobrotus-un-vegetal-invasor-o-una.html

Felicitats per el que fa als altres tipus d'articles